Ainulaadsus, ajaloolised ehitised, keskaegsed kindlused, hubased hotellid ja pubid – see ja palju muud loovad nende linnade võlu, mille pärast neid külastavad turistid kogu maailmast.

Kurzeme pärl Kuldīga
Kõigi aegade kõige ilusamaks Läti väikelinnaks on alati peetud Kurzeme pärli Kuldīgat. Üks vanimaid linnu, Hansa Liidu liige, Kuramaa Suurhertsogiriigi pealinn, jõukas keskaegne linn, mille jõukusele tegi lõpu 18. sajandi alguses Põhjasõda ja sellele järgnenud katk, kuid siis eluolu jälle taastus. Kuna ei Esimeses ega Teises maailmasõjas Kuldīga kannatada ei saanud, on linnas säilinud väga vanad ehitised, selle ajalooline keskus on suurepärane promenaad – rahulik vaatleja keskendub majade akende, uste kaunistustele ja teistele puidust nikerdustele. Kuldīga on tuntud ka kui Läti Veneetsia, sest läbi linna voolav Alekšupīte voolab otse mööda hoonete seinu.

Linnas loob erilist romantikat ka vana tellistest sild üle Venta jõe, mis on üks pikimaid tellistest sildu Euroopas (164 m) ja pretendeerib kohale UNESCO maailma kultuuripärandi mälestusmärkide nimekirjas, kuid vahetult enne silda asub kõige laiem juga Euroopas – Venta (umbes 250 m laiune ja 1,75 m kõrge), kus kevadel saab vaadata kudevate kalade hüppeid.

Maalilised väikelinnad Kandava ja Sabile
Palju väiksemad, kuid mitte vähem maalilised ja kaunid on Kandava ja Sabile Abava jõe kaldal marsruudil Riiast Kuldīgasse. Abava ürgorg sekke kallastega, paljude looduslike mälestistega, küngastega ja suurepärase maastikuga väärib iseenesest erilist tähelepanu, samuti ka selle kaldal asuv Kandava. Talsi ja Sabile tänaval, samuti Loka tänaval on säilinud ainult Kandavale tüüpiline hoonestus, aiad suletud siseõuedega, läbikäikudega, märkimisväärne on Kandava rüütlilossi võimas Püssirohutorn, kuid Kurši lossimäelt avaneb suurepärane vaade Abava ürgorgu ja vanimale maakivist sillale Lätis, sillale üle Abava.

Omakorda Sabiles on väikesele alale koondunud palju kultuuri- ja ajaloomonumente, Sabile ajalooline keskus on 15.–19. sajandi linnaehituse monument. Sabile on uhke kõige põhjapoolsema Guinnessi rekordite raamatusse kantud viinamarjaistanduse ja Pedvāle vabaõhu-kunstimuuseumi üle.

Linn üheksal künkal
Igat külalist ja linnaelanikku võlub kauni ümbrusega Kurzeme teine väikelinn Talsi. See asub üheksal kõrgendikul, kahe järve vahel. Alates 19. sajandist on Talsi ajalooline keskus vähe muutunud, linnas võib veel leida kitsaid munakivitänavaid, hoonestus paistab silma ainult Talsile iseloomulike viilkatustega hoonetega. Talsi ümbruse Põhja-Kurzeme kõrgendiku maastikud oma looduslike metsade, järskude mägede ja sügavate orgudega on nimetatud looduspargiks. Järskudel mäenõlvadel on mitmele poole rajatud suusarajad, omakorda Jāņkalni talu juurde on loodud folkloorirada. Sabile lähedal on näha ka Läti mastaapides mõjukas juga – Abava juga, mis on alati tõmmanud veeturiste.

Linn poolsaarel
Zemgales peaks kindlasti külastama Bauskat, iidset linna, mis on moodustunud poolsaarel Mūsa ja Mēmele liitumiskoha vahel. Seal kõrgub Liivi ordu loss, Bauska lossil on olnud kuni kolme meetri paksused seinad ja viis torni, millest mõned on veel säilinud. Bauska vanalinn on põnev vaatamisobjekt, aga mitte kaugel Bauskast kõrgub majesteetlik Mežotne loss, eredaim klassikalises stiilis arhitektuurimälestis Lätis, samuti Rundāle loss – baroki ja rokokoo juveel kogu Baltikumis.

Zemgale kirdeosa väikelinnad Subate ja Ilūkste on hoopis teistsuguse auraga. Subate asub kahe järve kaldal, väikelinna ajalooline keskus on riikliku tähtsusega linnaehituse monument. Ilūkste on eriti huvitava ümbrusega, kus on loodud vaatemänguline looduslik laas Pilskalnes Siguldiņa mitme turismirajaga.

Kaunis Sigulda
Muidugi on turistide poolt kõige külastatavam Läti väikelinn Sigulda. Selle ilu on tuntud juba mitu sajandit, kui Vidzeme Šveitsiks nimetatud Siguldat hakkasid külastama reisijad üle kogu maailma. Sigulda põhiväärtus on Gauja (Koiva) ürgorg ja paljud loodus-, ajaloo- ja kultuurimälestised. Maaliline jõeorg, mis on võrratult ilus igal aastaajal, liivakivipaljandid ja koopad nendes, iidsed lossimäed ja rüütlite kivilossid, millest kindlasti peab mainima Turaida lossi, talispordikeskus Sigulda kelgu- ja bobisõidurajaga ja mitmete suusaradadega – see on vaid osa maaliliselt kaunist Siguldast, mis asub Gauja rahvuspargis.

Iidne Cēsis
Koiva kallastel on veel teinegi vaatamist väärt Läti linn Cēsis (Võnnu). See on üks vanimaid Läti linnu, endine Hansa Liidu liige vägeva Liivi ordu lossiga ja mitme unikaalse vaatamisväärsusega. Cēsise loss oli kunagi tugevaim linnus kogu Baltikumis, kuid jalutuskäik Cēsise vanalinnas ja linnapargis on tõeline magustoit igale romantikule ja antiigi hinguse austajale. Talispordifännid peavad suunduma Žagarkalnsi. On huvitav, et seal kõrval asuvas Cīrulīšises voolab kaljust Svētavots (Püha allikas) ja selle vesi on raviomadustega.

Maaliline Rēzekne
Latgale kultuuriajaloolist koloriiti saab nautida Latgale südameks kutsutud Rēzeknes ja tema maalilises ümbruses, mis paistab silma paljude uhkete katoliku kirikutega. Läti vanimas linnas Ludzas, mis asub mitmel kõrgendikul, kolme järve kallastel, on veel säilinud majesteetlikud ordulosside varemed ja selle ajaloolises keskuses on isegi pärast mitut laastavat tulekahjut säilinud 19. sajandist pärit puitmajad suletud siseõuedega. Samuti Krāslava – üks ilusamaid kohti Daugava järskudel kallastel.

Jaga
Kommentaarid