Türgis on arvukalt legendaarseid ja ajaloolisi paiku. 21 neist kuuluvad UNESCO maailmapärandi nimistusse. Iidne Trooja linn, mida tuntakse Trooja sõja asupaigana, kanti sellesse nimistusse 1998. aastal. See asub Çanakkale provintsis, Ida mäe madalamatel nõlvadel.

Pikka aega peeti Troojat müüdiks, mis on tuntud eelkõige tänu Homerose eeposele “Ilias” ja räägib aastatel 1100-1200 e.m.a toimunud Trooja sõjast. Vaenlased piirasid linna ümber, et päästa troojalaste käest kuningas Menelaose naine Helena. Pärast aastatepikkust piiramist tuli Odüsseus välja plaaniga vallutada linn kavaluse abil, ehitades seest tühja puust hobuse, millesse peideti sõdurid. See on tuntud kui üks märkimisväärsemaid sõjaplaane ajaloos. Troojalased arvasid, et piiramisest loobunud kreeklased jätsid neile kingituseks trofee ja tõid selle linna.

Trooja UNESCO maailmapärandi nimistusse kandmise aastapäeva tähistatakse erinevate üritustega

1870-ndatel alanud arheoloogiliste väljakaevamiste käigus leiti 10 linna varemed (Trooja I kuni X), millest vanim pärineb 3000 e.m.a. Viimase kahe aasta väljakaevamised on keskendunud umbes 1300 e.m.a pärineva Trooja VI lõunavärava lähiümbrusele ning iidsete tsitadellide sissepääsule.

Çanakkale linnas mere ääres seisab puust hobune, et meenutada inimestele piirkonna ajalugu. Hobust võib näha 2004. aastal filmitud Hollywoodi filmis “Trooja”. Hobuse sisse on võimalik ronida ja seda pildistada.

Türgi kultuuriministeerium kuulutas 2018. aasta Trooja aastaks ja kavandab vaatamisväärsuse tutvustamiseks mitmeid üritusi. Kavas on näiteks avada muuseum, kus eksponeeritakse paljusid paigaga seotud kollektsioone ja arheoloogilisi leide. Türgi plaanib külla kutsuda ka Trooja filmi staarid — Brad Pitti, Diane Krugeri, Eric Banani ja Orlando Bloomi. Lisaks leiab kohaliku teatri ja ooperi mängukavast hulgaliselt Trooja-teemalisi etendusi ja kontserte.

Çanakkale provints on üks neist, mis asub korraga nii Euroopa kui ka Aasia mandril. Lisaks ajaloolistele paikadele väärivad avastamist sealsed imelised rannad. Çanakkale asub Istanbulist vaid 300 km kaugusel ja sinna saab muu seas reisida parvlaevaga. Teekond Istanbulist Çanakkalesse kestab umbes kolm tundi.

Türgi Turismiamet osaleb Eestis 9.-11. veebruaril toimuval Tourest 2018 turismimessil.

Türgi Balti riikide kultuuri- ja reisitalitus (Turkish Culture and Travel Office for Baltic States) jagab reisialaseid vihjeid ka Instagramis & Twitteris @ turkey_baltics