2015. aasta sügisel tõi pere teine tütar nukud Saaremaalt Tartusse. Stella ja „mustlane“ asetati kenasti diivanile istuma, et need oma uut mängude võtteplatsi silmitseda saaksid. Keegi ei osanud arvata, et perekonna kõige värskem liige, kääbusküülik, omakorda nukke jälgima asus. Leidnud sobiva hetke, otsustas küülik järele uurida, mis uued põnevad asjad talle toodi. Ja seda loomulikult maitstes. Stella kaotas degusteerimise käigus neli varvast.

Et plastikuablas lemmikloom nuku teiste varvaste kallale ei asuks, laotas nende kolmas omanik isutekitavatele nukujalgadele tekikese. Aga oh õudust! Jänese hammaste vahele sattusid nüüd hoopis nukkude täiesti kaitsetud ninad!

Enne päästmisaktsiooni, tuli põhjalikult hinnata nukkude kahjustuste ulatust. Mõlemad olid tugevalt määrdunud. „Mustlase“ käsi ühendav kumm oli purunenud. Nukkude juuksed olid räsitud ning õhkusid kerget koppelõhna. Ja siis need ninad …

Stella enne restaureerimist. Materjal: pehmendatud polüvinüülkloriid (pea, käed, jalad), polüetüleen (keha), polüamiid (juuksed).
 „Mustlane“ enne restaureerimist. Materjal: pehmendatud polüvinüülkloriid (pea), polüetüleen (keha, käed, jalad), polüamiid (juuksed).

Restaureerimismeetodite ja sobivate materjalide leidmiseks tuli mitmeid katsetusi teha, mis puudutasid pehmendatud polüvinüülkloriidi puhastamist ja liimimist. Selle tarbeks sai hangitud katsenukk (mis hiljem osutus ka ninadoonoriks).

Puhastuskatsed proovitükil. Proovidest kõige parema tulemuse andsid 95% etanool, isopropanool ja 3% triammooniumtsitraat. Nukkude puhastamiseks langes valik just viimasele, kuna see on kolmest sobivamast variandist kõige ohutum nii materjalile kui ka inim

Liimimiseks sai katsetatud nelja adhesiivi, mis kõik lubasid pehmet PVC-d ühendada: Moment 100%, Casco Strong Epoxy Rapid, Finbullet 3 min Power Epoxy ja Bison Vinyl Plastic. Kolm esimest liimainet andsid väga kesise tulemuse. Seevastu viimane moodustas suurepärase liimühenduse! Nukkudest ühele, „mustlasele“, õnnestus leida peaaegu sobivas toonis ja suuruses doonornina. Teisele tuli ligilähedases toonis pehmendatud polüvinüülkloriidist nina ise välja modelleerida.

üleval vasakul doonornukk; üleval paremal – saadud nina; all vasakul – liimitud doonornina; all paremal – parajaks modelleeritud nina.

Pärast „iluoperatsiooni“ ootas nukke ees juuksehooldus (pesu neutraalse šampooni ja palsamiga). Brüneti nuku käed said taasühendatud ning valmis need kaks kaunitari olidki! Rõõmsat mängimist!

ERMi koguhoidja Ülle Jäe nukud.

Vaata kõiki pilte SIIN!