1. Praamiliikluse uus ajastu

Alustame algusest. Leiger ja Tiiu. Hiiumaa vägilane ja tema proua. Tuntud ka kui kauaoodatud Türgi päritolu parvlaevad, mille tulekule sai kaasa elada kogu Eesti rahvas. Praegu seilavad 150 sõiduautot ja 700 reisijat mahutavad Tiiu ja Leiger mandri ja Hiiumaa vahet. Nii et kui varasemalt oli praamiühendus ainuke põhjus, miks Hiiumaale mitte minna, on see praeguseks kõrvaldatud.

Eks neis vanades praamides ja pidevalt jututeemaks olnud järjekordades oli ka omajagu saareromantikat, ent on kindel, et Hiiumaale sõit on nüüd mugavam kui kunagi varem.

Olulisi numbreid: pileti saab osta kuni kaks kuud ette, sadamas peab olema 15 minutit enne laeva väljumist ning ülesõit kestab tund ja 15 minutit.

Väga hea mõte on teha suurem saaretuur ja minna Hiiumaalt otse Saaremaale (või vastupidi). Muide, Sõru ja Triigi vahel alustas tänavu samuti uhiuus parvlaev Soela.

Neile, keda laevasõit üldse ei kõneta, on välja pakkuda lennuk, mis viib saarele peaaegu et ülehelikiirusel (paarikümne minutiga).

2. Isevärki hiidlased

Hiiumaal ringi sõites võib tekkida õigustatud küsimus: kus on inimesed? Ehkki Hiiumaa on Singapurist umbes neljandiku võrra suurem, elab seal 617 korda vähem inimesi. Umbes 9000 hiidlast peaks aga kuskil kadakate vahel siiski leiduma.

Hiidlastest ja Hiiu huumorist annab suurepärase ülevaate suvetükk "Mamma lood ehk hiiu eluvilosoohvia", peaosas otsekui esindushiidlaseks kerkinud Margus Tabor. Paraku on ka tänavused etendused sama välja müüdud kui jõulu- ja jaaniaegsed praamid. Kui aga peaks kuskil pileteid pakutama, haarake võimalusest kinni – väärt elamus.

Mõnule pikkadel liivarandadel, väisa väikseid külasid ja avasta sügavaid metsi sisemaal. Hiiumaa sobib ideaalselt matkamiseks, avastamiseks purjeretkel või lihtsalt rahulikuks puhkuseks.

3. Tuletorniring ehk kohustuslik klassika

Kuigi hiidlasele võib tunduda saare teine ots kui maailma lõpp, kuhu jõuab heal juhul korra aastas, on vahemaad siiski igati hoomatavad. Näiteks Heltermaalt Kalanasse on 75 kilomeetrit, aga sealt kaugemale enam tõesti minna ei anna.

Liigud sa auto või jalgrattaga, vaatamisväärsused jäävad teele nii või teisiti. Kui loetleda mõned neist: Kõpu, Tahkuna ja Ristna tuletorn, Kassari ja Malvaste kabel, äsja restaureeritud Suuremõisa loss, Hiiumaa militaarmuuseum ja Tahkuna kaitserajatised, Sääre tirp, Orjaku õpperada linnuvaatlustorniga, Vanajõe org.

Saaretuuri võite teha ka sadamaid pidi, kus on viimasel ajal elu agaramalt käima läinud ning saab süüa, juua, magada ja kultuurigi (Suursadam, Kärdla, Orjaku, Sõru, Kalana). Värsket kala siiski lubada ei julge.

4. Privaatsaared ja rannad kui Kariibidel

Võimalus lihtsalt olla ongi Hiiumaa põhiväärtus, kui sa ainult oskad aja maha võtta.

Hiiumaa randu kõrvutatakse Kariibi ja Austraalia omadega. See ei ole liialdus. Ma pole küll erapooletu, aga võin kindlalt öelda, et Hiiumaa meri on maailma parim. Võta ja vali: kärdlalaste põhiplaaž Tõrvanina, troopiline ja kadakane Kassari, laulvate liivadega ja lapsesõbralik Luidja, pika liivaribaga eraklik Palli, rannaroosidega Kaleste, maailma lõpus asuv Kalana … Need on üksnes mõned näited. Kui tuulekiirus ja -suund ei sobi, mine teisele poole (pool-)saart. Lihtne!

Et ajast ja ruumist veelgi eemalduda, võta ette paadi- või kajakimatk mõnele laiule. "Salinõmmest laidudele minnes on vesi nii selge, et pole snorgeldada vajagi!" kiidab hiidlane.

Ümber Hiiumaa on paarsada laidu, karet ja rahu. Suurimad neist on Hanikatsi, Saarnaki, Kaevatsi ja Heinlaid; püsiasustust ei ole neist enam ühelgi. Et laiud on enamasti eraomanduses ja ühtlasi looduskaitse all, tasub oma tegevus eelnevalt läbi mõelda või liituda mõne organiseeritud väljasõiduga.

Sõru sadamas toimub juunikuus üks Eesti armsamaid džässifestivale Sõru Jazz.

5. Toidukohad

Kui veel mõni aasta tagasi polnud põhjust rääkida Hiiumaast kui toidusaarest, siis praegu tasuks populaarsematesse kohtadesse, nagu Ungru restosse, oma tulekust eelnevalt teada anda.

Mullu alustas Kärdlas tegevust pruulikoda – hiiu õlu on hea suveniir, mida kaasa viia.

Sel aastal on oodata ka mitut uut ettevõtmist, näiteks PadaKonn Suuremõisa lossis ja Ilus Villem Kassaris endises Vetsi Talli hoones.

Ja kes ei teaks Hiiumaa suve tippsündmust – Kärdlast alguse saanud kohvikutepäeva, mis on praeguseks levinud üle saare. Või mis, kohvikutepäevi toimub juba kõikjal üle Eesti.

Kes eelistavad toortoitu, nende päralt on mustikametsad ja metsmaasikavälud.

Oh, ja see sügisene pohla-, seene- ja pähkliaeg!

6. "Surf Ristna"

See on sõnapaar, mida ma olen palunud nii mõnelgi guugeldada, et Hiiumaast aimu anda.

Ristna lainete pärast ei pea paljuks kohale tulla Soome, Läti, Vene vm numbrimärkidega autod, surfilauad katusel. Isegi kui sind ennast surf ei paelu, on see laintemöll tõeliselt äge vaatepilt.

Liigutamisvõimalusi on saarel teisigi: ratsamatkad Kassaris, tenniseväljakud Kärdlas, jooksu- ja rattasõbrad leiavad vihjeid lehelt maraton.hiiumaa.ee.

Tänu ümbritsevale merele on Hiiumaa kliima teistsugune kui Mandri-Eestis. Päikesepaistelisi ilmu on rohkem ja vihma vähem.

7. Pane kokku oma Hiiumaa

Kuigi Hiiumaa tundub väike ja vaikne, leiab igaüks sealt oma. Siin on minu lemmikud.

Hiiumaa oma kõrb ehk Kaibaldi nõmm – Eesti suurim liivik. Kärdla külje all laiuv liivaväli mõjub suhteliselt maaväliselt. See ei ole looduslikult tekkinud, põhjuseks sõdadeaegsed metsapõlengud ja ala hilisem kasutus tankide harjutusväljakuna.

Vaemla villavabrik. Piilu 19. sajandist pärit sisseseadega vabrikusse, mis on tänaseni igati töökorras, ja varusta end Eesti kliimas asendamatu Hiiu Villa kampsuni, mütsi või sokipaariga. Suviti on avatud ka kohvik. hiiuvill.ee

Baabad – õdede Vohude käsitööpood Kärdlas Vabriku väljakul, kus pakutakse ka head kohvi. Kaubavalik maitsekas, perenaised naksakad ja kadestamisväärselt hea huumorimeelega. baabad.ee

Kalana – minu lapsepõlvemaa ja tasakaalupunkt. Parim lõõgastus on nii pikk rannapäev, et õhtuks enam hommikut ei mäleta. Mere ääres pole õieti levi ka.

Hiiumaa ongi nagu raviviis, mis tekitab su argirutiini vajaliku eluterve jõnksu. Saareteraapia.

Ungru resto Suursadamas – kõige parem asi, mis minu Hiiumaal viimasel ajal juhtunud.

Hõbekala – kala, kohvik ja köök. Just niiviisi Hiiumaa maitsebki. www.facebook.com/pg/hobekalakook

Hülgeretk. Merel on alati tore olla. Veel ägedam aga siis, kui näed hülgeid.

Hallhüljes on Läänemere suurim imetaja ja kohata võid teda näiteks Hiiumaa kirdeosa laidude ja rahude juures. Uudishimulikud loomad, kes tulevad nina vastu paati uurima, kes nende kodukanti sattus.

Kui omal sobiv alus puudub, aitavad hädast välja näiteks Tiit Reiside Kärdla sadamast algavad hülgevaatlusreisid. http://www.tiitreisid.ee/est/merereisid/hulgevaatlusreisid-kardla-sadamast-23

Sõida, söö ja maga

Saarele

Meritsi mandrilt (Rohuküla-
Heltermaa): www.praamid.ee
Sõru-Triigi liin: www.veeteed.ee
Lennukiga: www.saartelennuliinid.ee

Majutus

Dagen Haus, www.dagen.ee
Kalana puhkeküla, www.kalana.ee
Kassari puhkekeskus,
www.kassarikeskus.ee
Roose linnamaja, www.roose.ee
Urikivi puhkemaja, www.urikivi.ee

Toidukohad

Ungru resto, www.facebook.com/ungrumaja
Roograhu, www.roograhu.ee
Linnumäe kohvik, www.facebook.com/linnumaekohvik

Infoga abiks

http://visithiiumaa.com
http://www.facebook.com/groups/HiiumaaHeaks
http://www.hiiumaa.ee/

Hiiumaa festivalisuvi 2017

27.–28. mai Tuulekala festival, www.facebook.com/TuulekalaFestival

15.–18. juuni Sõru Jazz, www.kaunismuusika.ee/soru-jazz

20.–23. juuli Hiiu Folk, hiiufolk.ee

24.–30. juuli muusikafestival Hiiumaa Homecoming, www.hiiumaahomecoming.com

5. –7. august Hiiumaa kohvikutepäevad, kohvikutepäev.ee

19. august Hiiu kala ja õlle festival, www.facebook.com/events/100504630505841/

Vaata ka http://hiiumaa.events

Jaga
Kommentaarid