20. sajandi alguses oli Valga üks kiiremini kasvavaid ja arenevaid linnu Eestis. Tõuke selleks andis Valga kujunemine raudteede sõlmpunktiks 1889. aastal. See tõi omakorda kaasa eestlaste osakaalu tõusu linna elanikkonnas. Kui varem oli Valga olnud peamiselt saksa-läti linn, siis 20. sajandi alguseks elas siin eestlasi ja lätlasi peaaegu võrdselt. Nii tekkis eesti soost ärksamatel äri- ja vaimuinimestel mõte asutada eestlastele oma kultuuriselts ja peagi ka seltsimaja. 1902. aastal loodigi Valga Seltskondlik Ühendus „Säde“. Säde selts pidas ka aktiivset äritegevust, mis võimaldas edendada eestikeelset kultuuri Valga linnas.

Kaunis Säde teatri- ja seltsimaja ehitati 1911. aastal Valga tähtsamale äritänavale. Hoonekompleksi kuulusid hotell, pangad, ärid, kauplused, restoran, seltsiruumid ja 600 istekohaga teatrisaal, kus tegutses teater Säde. Vaatamata mitmele laastavale põlengule (1920, 1948 ja 1988) on hoone endiselt kasutuses, kandes edasi Eesti kultuuripärandit. 1957. aastast asub siin Valga Muuseum ja maja teises tiivas Rahvusarhiivi Valga osakond. Oma praeguse nägusa väljanägemise omandas hoone pärast viimast renoveerimist 1999. aastal.

Valga muuseum on elav ja kaasaegne muuseum, kus läbi olustikupiltide on eksponeeritud Valga maakonna ja linnaga seotud loodus-, aja- ja kultuurilugu muinasajast kuni tänapäevani.

Uuri muuseumi kodulehte ja astu kindlasti läbi!